in ,

Πότε πέφτει Τσικνοπέμπτη, Απόκριες, Καθαρά Δευτέρα, Πάσχα 2023

Ποτε πεφτει Τσικνοπεμπτη Αποκριες Καθαρα Δευτερα Χαιρετισμοι Πασχα 2023

Πότε ανοίγει το Τριώδιο – Απόκριες 2023

Περίοδος του Τριωδίου (ή αλλιώς περίοδος των Αποκριών) λέγεται η περίοδος πριν τη σαρακοστη που διαρκεί 3 εβδομάδες. Η πρώτη εβδομάδα ονομάζεται «Προφωνή», η δεύτερη ονομάζεται «Κρεατινή» και η τρίτη εβδομάδα της «Τυροφάγου». Κάθε Κυριακή των τριών εβδομάδων αυτών έχει και τη σημειολογία της. Το Τριώδιο ουσιαστικά μία προετοιμασία για την νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής που ακολουθεί και είναι κινητή περίοδος (ακολουθώντας το Πάσχα). Ανοίγοντας το Τριώδιο ξεκινούν και οι αποκριάτικες εκδηλώσεις και το καρναβάλι που ετοιμάζει ο κάθε δήμος με παρελάσεις μασκαράδων, αρμάτων, αρλεκίνους, ταχυδακτυλουργούς, ζογκλέρ κτλ. και ολοκληρώνονται με την λήξη του Τριωδίου δηλαδή την τελευταία Κυριακή της ΑποκριάςΤο Τριώδιο του 2023 ανοίγει την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου (5/02) ενώ η τελευταία Κυριακή της Αποκριάς πέφτει την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου (26/2).

 

Πότε πέφτει Τσικνοπέμπτη 2023

Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθοδοξίας κατά την οποία καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος και ονομάζεται έτσι από την έντονη μυρωδιά του κρέατος που ψήνεται εκείνη τη μέρα και της τσίκνας που υπάρχει σε όλα τα σπίτια. Γιορτάζεται τη μέρα Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας (Κρεατινή) του Τριωδίου. Το 2023 η Τσικνοπέμπτη πέφτει στην Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου (16/2).

 

Πότε πεφτει Καθαρά Δευτέρα 2023

Η Καθαρά Δευτέρα είναι αγαπημένη εορτή για μικρούς και μεγάλους που έχει συνδεθεί με τα οικογενειακά γεύματα, τα νηστίσιμα εδέσματα αλλά βεβαίως και με το πέταγμα του χαρταετού! Η Καθαρά Δευτέρα ακολουθεί αμέσως μετά την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και ξεκινά η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής (ή άλλως Σαρακοστής) και της νηστείας των 40 ημερών που συμβολίζουν τις ημέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο. Μετά τη λήξη της Σαρακοστής ακολουθεί ημέρα Σάββατο «το Σάββατο του Λαζάρου», η Κυριακή των Βαΐων και αμέσως μετά ξεκινά η Μεγάλη Βδομάδα. Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί ξεκινούν τη διαδικασία της πνευματικής και σωματικής κάθαρσης. Θεωρείται μεγάλη γιορτή για την χριστιανοσύνη και για αυτό έχει οριστεί ως ημέρα αργίας. Η Καθαρά Δευτέρα του 2023 πέφτει στις 27 Φεβρουαρίου (27/2).

 

Πότε πέφτει Πάσχα 2023

Πάσχα ονομάζεται η μεγάλη γιορτή του Χριστιανισμού και του Ιουδαϊσμού. Στον Ιουδαϊσμό καθιερώθηκε ως η ανάμνηση της Εξόδου, που ελευθέρωσε τους Εβραίους από την αιγυπτιακή δουλεία. Μεταγενέστερα υιοθετήθηκε ως εορτασμός από τους Χριστιανούς αναφορικά με το θυσιαστικό θάνατο και την ανάσταση του Ιησού Χριστού. Το γεγονός της απελευθέρωσης αυτής συνέβη με μια σειρά θεϊκών προνοιακών παρεμβάσεων, από τις οποίες η σημαντικότερη εκδηλώνεται τη νύχτα κατά την οποία θα εξολοθρεύονταν τα πρωτότοκα των ανθρώπων και των ζώων των Αιγυπτίων, ενώ τα σπίτια των Εβραίων θα προστατεύονταν αφού οι πόρτες τους είχαν σημαδευτεί με το αίμα του αρνιού που είχαν θυσιάσει. Το 2023 Το Πάσχα πέφτει στην Κυριακή 16 Απριλίου (16/4).