in

Πότε γιορτάζει ο Γρηγόρης, η Γρηγορία και η Μαργαρίτα – Πότε είναι του Αγίου Γρηγορίου;

ΠΟΤΕ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ – ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Ποτε γιορταζει ο Γρηγορης η Γρηγορια Ποτε ειναι του Αγιου Γρηγοριου

Απ΄ όσα γνωρίζουμε ιστορικά το όνομα Γρηγόριος ονοματοδοτούνταν κυρίως από Χριστιανούς και ετυμολογικά πιθανώς να προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «γρηγορώ» που σημαίνει «μένω άγρυπνος, φρουρώ». Από το όνομα Γρηγόριος προέρχονται το Γρηγόρης, το γυναικείο όνομα Γρηγορία, όπως και το χαϊδευτικό όνομα Γόλης. Οι ονομαστικές εορτές του Γρηγορίου είναι τέσσερις και αφορούν σε τέσσερις σημαντικούς Αγίους της ορθόδοξης και καθολικής χριστιανικής εκκλησίας: Του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, του Γρηγορίου Παλαμά, του Γρηγορίου Νύσσης και του Γρηγορίου Νεοκαισαρείας.

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος (329 -390), γνωστός και ως Άγιος Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός, ήταν Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως τον 4ο αιώνα μ.Χ. Επίσης είναι ένας από του τρεις Ιεράρχες – προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών – που γιορτάζει η Εκκλησία στις 30 Ιανουαρίου (Των τριών Ιεραρχών).

 

Πότε γιορτάζει ο Γρηγόρης;

Ο Γρηγόριος γιορτάζει του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στις 25 Ιανουαρίου. Επίσης γιορτάζει η Γρηγορία, ο Γρηγόρης (στη δημοτική), ο Γόλης (χαϊδευτικό). 

Επίσης στις 25 Ιανουαρίου εκτός από τον Γρηγόρη γιορτάζει η Μαργαρίτα και ο Μαργαρίτης καθώς είναι η μέρα που η εκκλησία μας τιμά την Αγία Μαργαρίτα.

=> Ευχές για τον Γρηγόρη τη Γρηγορία και τη Μαργαρίτα!

 

Εκκλησία μας γιορτάζει ακόμα τους αγίους:
Γρηγόριο Παλαμά αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, στις 14 Νοεμβρίου και την Κυριακή των Β´ Νηστειών (κινητή εορτή).
Γρηγόριο Νύσσης, στις 10 Ιανουαρίου από την ορθόδοξη και στις 9 Μαρτίου από την καθολική εκκλησία.
Γρηγόριο Νεοκαισαρείας, στις 17 Νοεμβρίου.