in

Η κάλπικη λίρα 1955 – Ελληνική ταινία

Η κάλπικη λίρα (1955) - Ελληνική ταινίαΗ κάλπικη λίρα (1955) – Ελληνικές ταινίες online
Η Κάλπικη λίρα (κανονικός τίτλος: Ιστορία μιας κάλπικης λίρας) είναι ταινία του ελληνικού κινηματογράφου, παραγωγής 1955. Η υπόθεση αφορά μία λίρα κάλπικη η οποία δημιουργήθηκε από το πρωταγωνιστή της πρώτης από τις 4 ιστορίες δηλαδή τον Βασίλη Λογοθετίδη, που όμως δεν καταφέρνει να προσφέρει στους κατόχους της εκείνα που ονειρεύονται δηλαδή τα πλούτη. Αποτελεί μια ηθογραφία της κοινωνίας του ’50 με την ιδιαίτερη οπτική γωνία του σκηνοθέτη Γιώργου Τζαβέλλα. Έχει χαρακτηρισθεί ως μια από τις 1000 καλύτερες ταινίες του παγκοσμίου κινηματογράφου και αποτελεί πιθανότατα την πλέον εξέχουσα από τις ελληνικές.
Η ταινία αποτελεί παράδειγμα σπονδυλωτής άρθρωσης που αφορά 4 ιδιαίτερες μικρές ιστορίες με κοινό στοιχείο μια κάλπικη λίρα που μεταφέρεται από τη μία ιστορία στην άλλη. Στην ταινία υπάρχει αφηγητής ο οποίος συνδέει τις 4 αυτές ιστορίες ο οποίος και κλείνει την ταινία με την φράση : «Ο παράς είναι πάντα κάλπικος», που αποτελεί και το κεντρικό νόημα του όλου φιλμ, ότι δηλαδή η μονομανής επιδίωξη του πλούτου οδηγεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και με όλους τους διάφορους χαρακτήρες των ανθρώπων σε μια κάλπικη ζωή.
Σενάριο – σκηνοθεσία: Γιώργος Τζαβέλλας
Ηθοποιοί: Βασίλης Λογοθετίδης, Ίλυα Λιβυκού, Μίμης Φωτόπουλος, Σπεράντζα Βρανά, Ορέστης Μακρής, Μαρία Καλαμιώτη, Έλλη Λαμπέτη, Δημήτρης Χορν, Αθανασία Μουστάκα, Λούλα Ιωαννίδου, Λέλα Πατρικίου, Άννα Ρούσσου, Δέσποινα Παναγιωτίδου, Πέρσα Βλάχου, Ταϋγέτη, Λαυρέντης Διανέλλος, Βαγγέλης Πρωτόπαππας, Γιώργος Βλαχόπουλος, Ζώρας Τσάπελης, Θάνος Τζενεράλης, Γιάννης Ιωαννίδης, Βασίλης Αφεντάκης, Κώστας Πομώνης, Ράλλης Αγγελίδης, Νίκος Φέρμας, Μιχάλης Παπαδάκης, Γερ.Λιβαδάς, Γιώργος Καρέττας, Γ. Κατοπόδης, Τάκης Παναγιωτόπουλος, Δημήτρης Μυράτ.